V případě, že jsme provedli kompletní rekonstrukci bytu nebo provádíme jen rekonstrukce kuchyní musíme mít připraveny veškeré rozvody pro instalaci linky.
Nejdříve si promyslete, zda provedete výměnu jen kuchyňské linky nebo provedete kompletní rekonstrukci kuchyně včetně podlah, obkladu nebo změníte celou dispozici bytu.
Ještě než si necháme vypracovat architektonický návrh kuchyně musíme celý prostor pečlivě zaměřit nebo vše přenechat odborné firmě, která vše postaví na klíč. Můžete využít kuchyňská studia, která vám za pár minut připraví na počítači jednoduché vizualizace. Ty jsou často poskládány z jejich výrobní produkce skříní, dvířek, klik apod. Jejich vizualizace jsou často nekvalitní a proto doporučujeme oslovit architekta, aby vám zpracoval kuchyň na míru včetně kvalitní 3d vizualizace. Po zpracování návrhu se již můžete pustit do stavebních prací. Většinu můžete postavit svépomoci a pro některé práce zvolte odborníka nebo si nechte rekonstrukci provést stavební firmou na klíč.
- Návštěva a přesné zaměření prostoru
- Architektonický návrh včetně 3d vizualizace
- Konzultace s architektem nebo návštěva studia, výběr úchytů, kování, barvy, materiálu a technických parametrů
- Vybourání stávající linky včetně podlah a obkladu, vybourání nevyhovujícího potrubí
- Provedení všech potřebných úprav, zajištění demontáže, zednické práce, instalatérské práce, eletrikáře, obkladače, malíře.
- Doprava a montáž nové kuchyňské linky
Kuchyně rozdělujeme na liniové tvaru I, kde máte všechny prvky v řadě, rohové nebo do tvaru U. V malých prostorech je vhodná linka tvaru I. Ve větších prostorech jsou vhodné především tvary L a U, případně dvě I proti sobě. Prostor mezi linkami musí být minimálně 120cm volného prostoru.
Jednotlivé pracovní plochy musí být promyšleny a logicky seřazeny. Pracovní postup v kuchyni probíhá takto. Lednice, úschovna, mycí část, přípravný prostor, prostor pro vaření.
V kuchyni rozdělujeme jednotlivé pracovní zóny
- Jídelní centrum
- Varné centrum
- Odpadové centrum
- Umývací centrum
- Přípravné centrum
- Chladící centrum
Minimální délka kuchyňské linky by měla mít 3,3m. základní hloubka skříněk je 60cm.
Správné pořadí by mělo být dle procesu přípravy. Lednice a skříň na potraviny, odkládací plocha min. 30cm, dřez s odkapávací plochou, myčka nebo odpadkový koš, hlavní pracovní přípravná plocha min. 60cm. Sporák s digestoří a odstavná plocha min.30cm. Sporák neumísťujte přímo ke zdi, ale vždy si ponechte 30cm prostor. Výška skříněk a závěsných skříněk jsou dle uživatele, který nejčastěji kuchyň používá. Pozor na elektrické zásuvky, které musí splňovat min. vzdálenosti od prostor s vodou. Při rekonstrukci kuchyně v panelovém domě vybírejte stejně výkonný odsávač par. V opačném případě se může stát , že nafoukáte odsávané plyny do jiného bytu. Vždy musíte splňovat maximální výkon.